Vores udekøkken er mere end blot en praktisk udvidelse af vores hjem. Her, hvor det grønne omgiver os, og himlen er vores loft, smelter naturen sammen med gastronomien, og magien begynder. Vores udekøkken er ikke blot et sted vi tilbereder mad; det er blevet et samlingspunkt, hvor vi mødes og nyder samværet med vores familie og venner.
Vi har skabt et fortryllende udekøkken med plads til alt, hvad hjertet begærer – fra pizzabagning til grill, vask og rigelig bordplads. Lad os tage dig med gennem vores byggebeskrivelse, hvor vi giver vores bud på hvordan man bygger et solidt udekøkken med masser af plads.

Klargøring og Underlag
På billedet ser I vores bedste spot i haven – der hvor solens stråler rammer fra tidlig eftermiddag, og indtil den så smukt går ned om aftenen. Derfor var der heller ikke nogen tvivl om, at den lille stenterrasse skulle have et løft.
Som det første fjernede vi alle stubbe og fliser fra den gamle stenterrasse. Derefter fandt vi ud af, hvor stort vores udekøkken skulle være. Fliserne gemte vi – det kan I læse mere om hvorfor længere nede.
Herefter målte vi op og satte snore. Vi havde den udfordring, at vores græsplane var skæv og ujævn. Hvis vi skulle have en fast, solid og stabil bund, skulle der graves ud og lægges nyt underlag. Det var næste step.

Konstruktion
Da vi havde gravet ud, jævnede og stampede vi jorden. Derefter lagde vi lagde 20 cm stabilgrus og et par centimeter læggegrus. Undervejs brugte vi snorene til, at måle om bunden var i vater.
Næste step var at bygge konstruktionen. Vi brugte havefliserne fra den stenterrasse, som vi lige have gravet op.
Undervejs løb tør for fliser og i stedet for at skulle skaffe flere, klodsede vi op de steder, hvor vi manglede. Vi brugte stadig fliser under klodserne, så de stod stabilt.
Næste step var at lave en konstruktion med en afstand på 40-60 cm mellem strøerne. Strøerne er de bjælker terrassebrædderne skal ligge på. Er terrassebrædderne fx 2 cm tykke, bør der, i følge fagfolk, maksimalt være 40 cm mellem strøerne i konstruktionen. Vi lavede en afstand på 45 cm mellem strøerne.

Terrasse
Næste skridt var at lægge terrassebrædder. Fagfolk siger, at terrassebrædder bør ligge så alle brædder, kanter og trin har et mellemrum på minimum 10 mm. Mellemrummet skal give en god ventilation, så brædderne hurtigere kan tørre ud efter regn. For at få den præcis samme afstand mellem vores brædder, købte vi to ens tommestokke, og så brugte vi tre blade i mellemrummene. Vi satte en tommestok i hver ende af brædderne, inden vi skruede dem fast, så vi var sikre på, at de ikke lå skævt.
Undervejs gjorde vi os umage med, at skruerne skulle flugte med træet. Vi undgik på den måde nedsænkede skruehuller, hvor vand kan lægge sig.

Placering af udekøkken
Da terrassen var færdig, var det tid til at bygge og designe vores nye udekøkken. Og hvordan bygger man lige et udekøkken?! Jeg ville gerne have 5 stationer. En vaskestation, et bord til vores gasgrill, et hjørne udelukkende til pizzabagning, en arbejdsstation med en bænk ved siden af, hvor man kunne sidde eller som vores datter kunne stå på og hjælpe til, når hun engang bliver stor nok.
Jeg startede med at placerer tingene på bunden. Så kunne jeg måle og tegne op, hvordan det hele skulle se ud. Jeg kiggede Pinterest, Instagram og google igennem for inspiration om hvordan man bygger et udekøkken, og fik til sidst snævret mig ind på, hvordan det skulle være.

Opbygningen af udekøkkenet
Som det første lavede jeg en træramme, som jeg kunne støbe bunden i. Jeg lavede den i samme højde som terrassen, men jeg gav den en smule hæld, så vand kunne løbe af, hvis det skulle regne.
Da bunden var færdig, gik jeg i gang med at bygge lodrette vægge. De forskellige flader skulle være i forskellige niveauer og det krævede, at de blev bygget op af flere omgange. Jeg murerede væggene op med Leca blokke og murermørtel, som jeg efterfølgende også brugte, til at pudse det hele op med.
Ret tidligt i projektet byggede jeg hegnet, som skulle være bagved udekøkkenet. Det er ikke sikkert, at andre ville have gjort det på samme måde, men det var en stor hjælp, da bordpladerne og bænken skulle støbes senere i projektet. Jeg gav det træbeskyttelse med det samme, da jeg vidste, at jeg nok ikke ville kunne komme ind i alle kroge, når det var bygget.
I de tre ydre hjørne af udekøkkenet støbte jeg stolper. Jeg lavede dem med vilje højere end hegnet så der kunne hænges havelamper og lyskæder op senere.

I bagklogskabets lys
Det var et lærerigt projekt og alle faser i projektet var learn-by-doing. Der var ingen opskrift at gå efter. Derfor er der også ting, som jeg efterfølgende ville ønske, at jeg havde gjort anderledes.
Den første ting, som jeg vil gøre anderledes næste gang, er at afdække bedre. Jeg troede, at jeg kunne bygge inden for rammerne, men det blev et større griseri end først antaget.
Den anden ting, som jeg vil gøre anderledes en anden gang, er at leje en STOR cementblander. Jeg var sikker på, at en murerbalje og et piskeris på skruemaskine ville klare arbejdet fint, men da vi skulle til at støbe de store flader, var det bestemt ikke tilstrækkeligt.

Støbning af bænk og borde
Da jeg havde lavet de lodrette vægge, var det tid til at støbe vores bænk. Det var den første flade, som skulle støbes, så der kunne bygges to lodrette vægge på den i den ene ende. Det ville gøre, at jeg kunne få en hylde under mit arbejdsbord i samme niveau som bænken. Det ville både give et flot og funktionelt look.
Jeg startede med at bygge en træramme i de mål, som bænken skulle have. Derefter lavede jeg en plade, som jeg kunne lægge op nede fra, så jeg havde et underlag at støbe på. Grunden til at jeg satte pladerne op nedefra og ikke lagde dem oven på mine lodrette vægge var, at de skulle kunne fjernes igen, når jeg havde støbt mine flader.

Tilføjelse af jern og sten
I min støbeblanding brugte jeg småsten og jern, som skulle stive pladen af, så den ikke knækkede i de spændinger, som kommer i betonen, når den hærder. Flere af mine flader skulle også have et hul til vask eller kunne bære en grill. Så det var vigtigt, at der lå gennemgående jern i, som kunne bære noget vægt.
Da rammen var klar, lagde jeg et lag af beton og derpå jernarmering. Herefter blev betonblandingen fyldt op til rammens overkant og så skulle det hele masses, vibreres eller gynges på plads, således at luftlommer og luftporer kom væk.

Hullet til vask og grill
Den sidste flade, som skulle støbes var hjørnet. I hjørnet af udekøkkenet skulle der laves et hul, som man kunne sænke en kuglegrill i.
Rammen byggede jeg op på samme måde som de andre steder, men i midten lavede jeg et hul ved hjælp af et stykke stålbånd, som jeg formede. Jeg placerede det hvor hullet skulle være og derefter kunne jeg støbe rundt

Puds og låger
Til sidst pudsede jeg det hele op, så det blev jævnt og ens overalt. Jeg byggede låger af de samme brædder, som jeg havde brugt til bagbeklædningen. Jeg fandt håndtag og hængsler, som passede til den stil, som jeg ønskede. Jeg malede lågerne samme farve som det andet træ, og jeg satte lyskæder og sejl op mellem mine stolper, for at skabe lidt ekstra hygge.
Resultat og budget
3 uger efter vi tog det første spadestil, var vores udekøkken færdigt. Siden har det været vores absolutte favoritsted i haven. Projektet kostede omkring 12.000 i materialer. Derover kom krukker, hynder, parasol, grill, lamper og diverse andre småting.
Yderligere tips
Accentvæg
Overvej at male en enkelt væg i en dybere farve for at skabe dybde uden at overvælde rummet.
Farveprøver
Brug prøvefarver på små områder af væggen for at se, hvordan farverne ser ud under forskellige lysforhold i rummet.
Tekstiler
Skab en sammenhængende farvepalet uden at male alle væggene ved tilføje farver gennem sengetøj, puder og gardiner.
Belysning
Vær opmærksom på, hvordan belysningen i rummet påvirker farverne. Naturligt lys og kunstigt lys kan få farverne til at se anderledes ud.